Andra kryptovalutor

Då Bitcoin och Bitcoin cash må vara de största inom kryptovalutor finns det en rad andra uppstickare som kommit de senaste åren. Idag beräknas det finnas över 800 olika valutor som alla är digitalt baserade och några av de mest kända är Ether, Litecoin, Ripple och Dash. Näst efter Bitcoin är Ether den största kryptovalutan där antalet Ether-valutor idag beräknas uppgå till ett värde av 20 miljarder dollar.

Ether

Ether tillhör plattformen Etherum som grundades 2016 och efter tekniska motgångar delades valutan i två, Ether och Ether Classic. Båda är idag bland de tio största valutorna i världen. Till dess uppbyggnad liknar det Bitcoin med blockkedjor och avancerad krypteringsteknik. Bäst beskrivet är att Etherum fungerar som ett operativsystem där investeraren handlar Ether och då får ta del av systemet och alla deras applikationer. 

Litecoin
En annan populär kryptovaluta är Litecoin, som för insatta benämns som Bitcoins lillebror och har varit populär sedan dess lansering 2011. Valutan tillkom efter ett försök från dess grundare att lära sig blockkedjetekniken, och egentligen var det aldrig meningen att skapa ytterligare en kryptovaluta. Marknadsvärdet för Litecoin är idag högt även om det inte når upp till Bitcoins värde men ligger i topp fem av valutaklassen.

Antalet Litecoin kommer vara fler än Bitcoin då gränsen för dess skapande är satt till 84 miljoner stycken. Än så länge ligger denna valuta långt efter vad gäller användare, uppskattningsvis är det endast runt 100 000 som använder sig av Litecoin medan över en halv miljon använder sig av Bitcoin. Att denna valuta kan bli en seriös konkurrent till dem som toppar valutalistorna är för tillfället svårt att se trots många fördelar så som snabba och mycket billiga transaktioner.

Ripple

Ett annat exempel på kryptovaluta är Ripple, ett växlingssystem som till skillnad från valutaexemplen ovan är centraliserad och används av banker världen över. Ripple skapades för att göra internationella betalningar enklare och snabbare, och bygger på det gamla afrikanska betalningssystemet Hawala.

Hawala kan förklaras på följande sätt: en avsändare i USA vill föra över pengar till en mottagare i Japan. Avsändaren kan då göra detta genom att göra en inbetalning till en agent på plats i USA. Denne kontaktar i sin tur en liknande agent i Japan som får information om att en inbetalning gjorts och att en mottagare väntar på ett uttag. Mottagaren söker således upp agenten och tar ut pengarna från avsändaren. Detta system har därefter implementerats inom datatekniken och Ripple-systemet liksom valutan såg dagens ljus 2012.

Dash

Dash är valutan med stora framtidsutsikter och dess grundare och anhängare tar upp kampen mot den populära Bitcoin. Idag beräknas Dash vara den sjunde största kryptovalutan på marknaden och dess popularitet ökar, bland annat har App store dess valuta som betalningsalternativ. Dash har både en innovativ teknologi och rigorös säkerhet som gör överföringarna både snabbare och mer privata. Dessutom är transaktionerna oerhört billiga, endast 2 cent. Tack vare dess kända ”Darksend System” som gör det omöjligt att spåra överföringar, ses Dash som ett av de bästa alternativen att använda vad gäller extra känsliga eller privata överföringar.

Alla dessa valutor handlas, precis som Bitcoin Cash via plattformar och är öppna för investerare och handlare världen över.